Eurostair premium spiraltrappa

ytbehandling

Det finns olika typer av ytbehandlingar, med olika syfte. Mer specifikt kan man säga att ytbehandling är olika metoder för att få produkter eller material att uppfylla vissa önskade kriterier, till exempel motverka slitage, korrosion eller att få en estetiskt speciell yta. Den ena behandlingen behöver inte utesluta den andra, utan det finns idag flera kombinationsmöjligheter där varje kombination har unika egenskaper.

Ytbehandling Pulverlackering

pulverlackering

Enbart pulverlack som ytbehandling ska bara användas på produkter som placeras inomhus. Pulverlackering är en slitstark, skyddande och miljövänlig ytbehandlingsmetod. Jämfört med traditionell lackering som innehåller mycket lösningsmedel är pulverlackering mycket mindre miljöförstörande. Metoden kan användas för att lackera många olika typer av material. Som färgyta är pulverlackeringen tålig och klarar både mekaniska påfrestningar och starka kemikalier. Att appliceringen sker på helt torr och elektronisk väg underlättar jämn fördelning av färgpartiklarna och det blir enkelt att komma åt även gömda vinklar. Pulverlackera spiraltrappan i valfri RAL-kulör. De vanligaste färgerna ligger som standardfärger i lager.

Varför använder Eurostair® pulverlackering?

Eurostairs® produkter skall alltid vara av hög kvalitet, genomtänkt konstruktion och ge mervärden, bland annat för vår miljö. Pulverlackering är en mycket miljöeffektiv ytbehandling. Färg appliceras helt utan lösningsmedel och det blir minimalt med färgspill. Det är den idag absolut ledande metoden att lackera på ett miljövänligt sätt. Det är även den bästa lackeringsmetoden vad gäller arbetsmiljön. De som arbetar med pulverlackering slipper stå i ett moln av lösningsmedel. För oss på Eurostair® är pulverlackering det självklara valet. 

Fakta pulverlackering:

Pulverlackering kom in i Sverige i mitten på 1960-talet, först som manuell lackering i form av virvelssintring eller med sprututrustningar. Pulverfärger finns av två slag; termohärdande och termoplastiska. De termohärdande är de som dominerar på marknaden. På den nordiska marknaden dominerar epoxy och polyesterpulver och en blandning av dessa som brukar kallas mix eller hybridpulver. Epoxypulver började användas 1959. De kännetecknas av god kemikaliebeständighet, bra vidhäftning till underlaget men ska inte användas utomhus då den kritar. För utomhusprodukter används den som grundfärg. Polyesterpulver började användas 1969. Den är speciellt avsedd för utomhusprodukter och blev godkänd för pulverlackering av fasader 1985. Epoxy/polyester används vid inomhuskrav eller som pulvergrundfärg för utomhusprodukter. Den är kulörstabil och klarar överbränning.

Regelverk och normer

Råd, kurser och anvisningar ges via SPF, Svensk Pulverlackteknisk Förening.
Arbetar och skyddsregler sker enligt SS-EN 12981:2005 Ytbehandlingsanläggningar- Sprutboxar för pulverlackering och SäkerhetskravSS-EN 13355:2005 Ytbehandlingsanläggningar-Kombinerade boxar för applicering och torkning- Säkerhetskrav.

Metoder för pulverlackering:

Lackering med pulverlack erbjuder ett obegränsat färgval med mycket god kulöröverensstämmelse. Pulverlackering är den klart dominerande lackeringsmetoden idag. Pulverlackering utförs med polyesterpulver, skikttjocklek cirka 60 my. Det finns i stort sett inga begränsningar alls då det gäller kulörer. Vi kan idag lacka med hela RAL-skalan men även NCS-S om det är ditt val. Det är viktigt att ange ett glanstal när du väljer färg. Eurostair® rekommenderar ett glanstal mellan 80-30 glans, där 80 är blankt och 30 närmar sig matt.

Eurostairs Puverlackering innefattar följande moment:

 • Alkalisk tvätt
 • Sköljning
 • Torkning
 • Blästring
 • Fosfatering
 • Sköljning
 • Pulverapplicering
 • Ugnshärdning i min. 180ºC.

Beskrivning av process:

För att få rätt kvalitet på den lackerade ytan är det viktigt att såväl förbehandling och appliceringen av den lack som att den efterföljande härdningen utförs korrekt. Då man vill uppnå maximal vidhäftning och hållbarhet är förbehandlingen av avgörande betydelse. Den består normalt av avfettning och betning av ytan, följd av en kromfri kemisk behandling. Förbehandlingen avslutas med att profilerna sköljs i avjoniserat vatten. Förbehandlingen ger absolut bästa korrosionsbeständighet och vidhäftning vid lackering av produkter som skall användas för utomhusbruk. Den förbehandlade profilen täcks med polyesterpulver. Pulvret, polyester, appliceras på profilen genom elektrostat- eller friktionsladdning, därefter härdas pulvret i ugn min. 180ºC. Pulverlacker appliceras och härdar utan några lösningsmedel. Ventilationsluften från pulverappliceringen renas i effektiva reningsanläggningar. Pulver som ”missar” profilerna tas om hand i ett återvinningssystem och återförs till sprutpistolen.

Kvalitetskontroll:

Besiktning utförs med betraktningsavstånd på 3 m, i normal dagsljus utan direkt solljus eller med innerbelysning på 600-1000 lux. Profilytan betraktas i 5-10 sekunder. Orenheter och andra fel som inte är tydligt synliga i normalt dagsljus från detta avstånd är inte berättigad grund för reklamation och ersättning.

RAL classic färger

RAL färger

Eurostair® har valt RAL Classic® för att erbjuda färgstabila industrikulörer.
Ur RAL-skalans 215 nyanser har vi valt ut 18 färger som Standardkulör för våra produkter. 
Som tillval kan vi lacka valfri kulör du önskar på din produkt.

Varför har vi valt RAL och inte NCS?

RAL Classic är en samling färger som huvudsakligen har en grund i branschkrav inom industrin. Dessa kulörer bygger på en standardiserad färgkod med fyra siffror. 

RAL har satt upp ett antal kriterier för att skapa en industriell färgskala.

 • Färgen måste vara av övervägande allmänintresse och inte vara föremål för förbipasserande mode.
 • Färgen måste ligga på ett visst minimumavstånd från de som redan finns.
 • Det måste vara möjligt att producera nyans med användning av kommersiella pigment som inte har visat sig vara miljöfarliga.
 • Färgen måste - med några få undantag - ha god opacitet på ’svartvit’.
 • Det måste vara möjligt att tillverka nyansen på ett sätt som säkerställer en god motståndskraft mot slitage.

Eftersom våra produkter ofta skall samverka med andra detaljer som del av en helhet, väljer vi att använda RALs kulörsystem för att säkerställa hög kvalitet.

Glansvärde, Gloss 

High gloss 80 ≤ x < 90 at 60° angle
Semi gloss 35 ≤ x < 60 at 60° angle

Hur ser de olika glanstalen ut? Man kan säga att jämn glansig ligger på 80 – 95*.
Jämn halvblank ligger på 63 – 77*. För att få en jämn matt färg ligger glansen på 20 – 30*.
( * Glans enligt ISO 2813/60° vinkel )

Våra standardkulörer

Eurostair® erbjuder ett färg och kvalitetsstabilt färgsystem genom att använda industristandarden RAL Classic®. Vi har valt ut 18 färger som är Eurostair® Standardkulörer för att matcha branschens standardfärger. Som tillval kan vi lacka vilken valfri RAL-kulör du önskar, det finns 215 stycken olika färger att välja mellan.

RAL 1003

Eurostair® yellow

RAL 9010

Pure white

RAL 9016

Traffic white

RAL 9003

Signal white

RAL 7035

Light grey

RAL 7042

Traffic grey

RAL 7024

Graphite grey

RAL 7016

Anthracite grey

RAL 2003

Pastel orange

RAL 3002

Carmine red

RAL 3009

Oxide red

RAL 8004

Copper brown

RAL 5024

Pastel blue

RAL 5010

Gentian blue

RAL 5000

Violet blue

RAL 9005

Jet black

RAL 6024

Traffic green

RAL 6027

Light green

INSPIRATION
Eurostair Ytbehandling
Pulverlackerad spiraltrappa med kontrastmarkering
Spiraltrappa inomhus pulverlackerad
Pulverlackerad rak trappa med handledare och steg av trä
Inspireras av våra produkter

Vi använder cookies för att samla in data för att förbättra användarupplevelsen, analysera webbplatsanvändning och marknadsföringsändamål. Se vår integritetspolicy