Eurostair halksäkerhet

HALKSÄKERHET

Den vanligaste typen av yta i en utomhustrappa är durk av stål i steg och plan. Stegen har då bärstål och tvärstål eller rundstänger som med olika tandning kan förbättra greppet under skon. Även om du väljer slätplåt eller någon annan yta vi använder, har den ytan olika egenskaper som påverkar friktionen och halksäkerheten.

Det är mycket vanligare med halkolyckor i en trappa än att man snubblar och faller. Men avståndet mellan stegen och stegdjupet har också betydelse för hur man går i trappan och påverkar så klart olycksrisken.

För att kunna mäta halkrisken görs det ramptester i laboratoriemiljö där materialet är indelad efter hur stor halkrisken är. Generellt kan man säga att friktionstalet påverkas av den pålagda kraften, på temperaturen och hur ytorna på materialen är, så vill man vara riktigt säker ska test göras i den verkliga miljön. Testerna till R-klasserna görs för halkrisk med skor.

Fastighetsägare har en skyldighet att ha halksäkra ytor och kan bli skadeståndsskyldig om halkolyckor inträffar. Därför är det viktigt att ha rätt typ av yta i trappan eller durken om risk för halka föreligger.

Eurostair halksäkerhet

Olja appliceras på ramp i rätt golvtyp, och testpersonen går i små steg bakåt och framåt med skor tills de halkar (testpersonen har säkerhetslina för att förhindra glidskada). Den datoriserade avläsningen bestämmer sedan R-klassen baserat på glidningsvinkeln. Värdena börjar vid R9, vilket motsvarar sämst halkmotstånd och fortsätter till den med bäst halkmotstånd, klassen R13.

R-KLASSER

R klasser halksäkerhet

Raka och spiraltrappor tillverkade av höghållfast stål, med enkel och snabb montering.

Från en av de ledande trapptillverkarna i Europa.

Vi använder cookies för att samla in data för att förbättra användarupplevelsen, analysera webbplatsanvändning och marknadsföringsändamål. Se vår integritetspolicy