Tillval till spiraltrappa standard

Vi använder många standardkomponenter för att uppnå en rationell produktion vilket resulterar i både bra prisbilder och ihållande hög kvalitet. Naturligtvis byggs trapporna anpassade specifikt för din fastighet och dina önskemål. 

Komponenterna som en Eurostair® spiraltrappa består utav går att få i flera olika utföranden. Våra tillval för de olika komponenterna i spiraltrappan kan du läsa mer om under varje kategori nedan.

Spiraltrappor av höghållfast stål, lätta och snabba att montera.

Från en av de ledande trapptillverkarna i Europa.

Stegytor

Steget är en av de delar i en spiraltrappa som slits mest. Det behöver därför tillverkas med en funktion att bevara halksäkerhet och hålla en lång livslängd för produkten. Våra stegmodeller passar för många områden inom industri, kontor, handel, hotel och offentliga byggnader.

Det finns flera olika stegytor att välja mellan. Utomhus används ofta durk som stegyta eftersom det ger den bästa halksäkerheten samt släpper igenom regn och snö. Som stegyta inomhus kan man med fördel välja träyta eller matta i steget för mjukare och tystare trappa. En trappa inomhus levereras normalt i ett pulverlackerad utförande. Se våra RAL-färgkartor under ytbehandling för val av färg och glans.

stegyta gallerdurk spiraltrappa

PRESSVETSAD DURK 33x50

33x50 mm är vårt standardsteg av pressvetsad durk och passar till de flesta användningsområden där man vill ha bra genomsläpp. Snö faller lätt igenom och den ger bra halkskydd.

stegyta pressdurk 33x11 spiraltrappa

PRESSDURK 33x11

Stegytan tillverkas av pressdurk med tätare maskvidd, 33x11 mm. Pressdurken har plattstål i båda riktningarna. Det går att få både tvärstålet och bärstålet tandat.

pressdurk 33x33

Pressdurk 33x33

Stegyta tillverkad av pressdurk med en maskvidd på 33 x 33 mm. Pressdurken har plattstål i båda riktningarna.

Pressdurk 33x11 enkel serraterad

Pressdurk 33x11 (Enkel serraterad)

Enkel serraterad pressdurk med en maskvidd på 33 x 11 mm. Pressdurken har plattstål i båda riktningar och tvärstålet är tandat för bättre halkskydd.

Pressdurk 33x33 dubbel serraterad

Pressdurk 33x33 (Dubbel serraterad)

Dubbel serraterad stegyta av pressdurk med en maskvidd på 33 x 33 mm. För att få maximalt halskydd tandas både tvärstålet och bärstålet för pressdurken.

tårplåt stegyta spiraltrappa

TÅRPLÅT

Tårplåten är helt tät med ett tårmönster som ger måttligt halkskydd inomhus. Den är lätt att hålla rent från skräp och vatten.

stegyta spiraltrappa slätplåt

SLÄTPLÅT

Steg i slätplåt med försänkning förberett för att kunna lägga i exempelvis matta, trä eller klinker. Maximal försänkning är 20 mm.

Håldurk steg

Håldurk

Håldurk som stegyta med dräneringshål Ø8 mm och uppressade hål Ø10 mm för ökad halksäkerhet.

spiraltrappa stegyta trä

TRÄYTA EK

Stegram likt övriga modeller med tvärstabilisatorer för att förankra trästeget från undersida. På bilden ser du ett steg i ek. Kontakta oss för mer information om vilka träslag vi kan erbjuda.

stegyta trästeg spiraltrappa

TRÄYTA VALNÖT

Stegram likt övriga modeller med tvärstabilisatorer för att förankra trästeget från undersida. På bilden ser du ett steg i valnöt. Kontakta oss för mer information om vilka träslag vi kan erbjuda.

Räcken

I vårt standardsortiment finns sex standardräcken. Trappstolpen utgörs av stolpar i U-profil 30x32x30 mm. Du väljer den räckesmodell som är mest lämplig för den miljö trappan ska användas i. Våra räcken täcker ett brett spektrum från industri till offentlig miljö.
För att räcket skall vara helt barnsäker får horisontella öppningar i räcket vara maximalt 100 mm. 

spiraltrappa industriräcke

INDUSTRIRÄCKE

Vårt industriräcke utgörs av U-profiler med mått 30x32x30 mm. De fyller en viktig funktion i trappans laterala och vertikala stabilitet, då de fästs både mot 2 st steg och handledaren. Stolparna monteras enkelt från insidan av trappan.

spiraltrappa med barnsäkert räcke

BARNSÄKERT RÄCKE MED BYGEL

Det barnsäkra räcket består av stolpar i U-profil där en bygel har svetsats fast på båda sidor för att ge en maximal 100 mm horisontel öppning i räcket. Med dessa barnsäkra stolpar i trappräcket kan trappan användas i alla typer av miljöer. De barnsäkra stolparna monteras på samma sätt som industristolparna, från insidan av trappan.

spiraltrappa med barnsäkert räcke

BARNSÄKERT RÄCKE MED STOLPAR

Räcket består av tätare U-profiler för att få trappan helt barnsäker. Stolparna har en maximal öppning på 100 mm som ger barnsäkerhet i både trappa och på plan. Stolparna monteras på trappstegets yttersida medan du bygger dig uppåt i trappan.

spiral staircase intermediate rails grating steps

RÄCKE MED EN KNÄLIST

Knälister används i syfte att förbättra ett standard industriräcke. Knälisterna görs i plattjärn som sedan fästs i industriräcket. Denna räckesmodell räknas inte som ett barnsäkert räcke, då öppningarna i trappan överstiger 100 mm.

spiraltrappa med två knälister

RÄCKE MED TVÅ KNÄLISTER

Likt räcket med en knälist, men detta har istället två knälister fästa i industriräcket. Dessa typer av räcken används främst i syfte att förbättra ett standard industriräcke. Precis som för räcket med en knälist görs knälisterna i plattjärn.

Plan

Avstigningsplanet avslutar trappan högst upp och utformas så att det ger en drejning av trapplöpet, så att utgången blir i gångvänlig riktning. Vid långa trapplöp så går det att lägga in ett 90 graders vilplan för att åstadkomma en paus vid gång i trappan. Du kan välja vilken typ av material du vill använda till planytan.

Planräcken finns precis som resten av trappan med stolpar för industri eller barnsäkert utförande. Vid stora plan ska planet/planen monteras på fasaden med konsoler innan centrumröret monteras till planet. Naturligtvis byggs trapporna anpassade specifikt för din fastighet, med de planvinklar som behövs för att anpassa avstigningen till den gångvänliga riktning du önskar.

spiraltrappa avstigningsplan

AVSTIGNINGSPLAN

Avstigningsplan kallas det plan där trappan ansluter mot en fasad. Våra avstigningsplan finns i flera olika utföranden och vinklar och anpassas för att passa din fastighet.

Vilplan eller mellanplan för spiraltrappa

VILPLAN

Vilplan finns mellan olika trapplöp om trappan har flera. Höga trapplöp kan kompletteras med vilplan för att få en yta med plats att mötas och där man kan vila.

Anslutningssteg till spiraltrappa

ANSLUTNINGSSTEG

Anslutningssteget används istället för avstigningsplan när man vill ansluta till ett befintligt bjälklag. Anslutningssteget är förhöjt i bakkant för att kunna fästa till bjälklaget. Här är det viktigt att veta bjälklagets tjocklek så anslutningssteget går att fästa.

Handledare

Handledaren för vår spiraltrappa tillverkas med en modern 3D-bockmaskin. På handledare hittar man inga vassa skarvar eller utstickande beslag. Vår konstruktion är noga genomtänkt för att ge trappan bästa funktion. 

Handledaren består av handledarsektioner som spänner över 3-5 steg och monteras mot räckesstolparna. För ihopkoppling av handledaren används en unik och lättmonterad skarvhylsa, som finns på undersidan av handledaren. Det ger en stabil och enkel rörskarvning med knappt märkbara skarvar. Som gör att man kan följa handledaren med handen utan att behöva släppa taget när man går i trappan. 

Handledaren avslutas genom att den går ned mot steget som en stolpe och då också fästs mot underlaget. Längst ner på handledaren sitter en justerbar fot som förankras mot marken eller golvet för injustering av första steget. 

Varmförzinkad handledare spiraltrappa

HANDLEDARE VARMFÖRZINKAD

Handledaren är av ett sömlöst stålrör med diameter 42,2 mm samt tjocklek 3 mm. Den går att få varmförzinkad, pulverlackerad eller varmförzinkad och pulverlackerad. Stolpen är av U-profil med måtten 30x32x30 mm och handledaren monteras mot stolpen med M6 bult och mutter.

spiraltrappa duplexbehandling pulverlack handledare

HANDLEDARE PULVERLACKERAD

Ytbehandling av trappan bestäms ofta beroende på om produkten skall stå inomhus eller utomhus. För bästa korrossionsskydd jobbar vi alltid med en tvåstegsprocess vad gäller pulverlackeringen. Först ett lager av zinkprimer för ett enkelt rostskydd och bättre ytfinish och sedan lägger vi på en RAL pulverlackering.

handledare på centrumrör spiraltrappa

HANDLEDARE PÅ CENTRUMRÖRET

Spiraltrappor som har stora radier kan ha en handledare på centrumröret för att ge en extra trygghet när man rör sig i trappan.

Inre handledare varmförzinkad spiraltrappa

INRE HANDLEDARE VARMFÖRZINKAD

Den inre handledaren ger ett extra stöd för bland annat barn och placeras innanför räckesstolparna på en höjd av 900 mm. Handledaren består av ett sömlöst stålrör med mått 42,4 mm och tjocklek 3 mm.

Pulverlackerad spiraltrappa inre handledare ek

INRE HANDLEDARE I EK

Inre handledare i trä kan levereras till alla trappor och planräcken. Handledaren är i massivt trä har en diameter på 50 mm. Inre handledare i trä kan fås i olika träslag. Kontakta oss om du vill veta mer om vilka träslag.

innerhandledare i trä spiraltrappa

INRE HANDLEDARE I VALNÖT

Inre handledare i valnöt som kan levereras till alla trapp- och planräcken. Handledaren är gjord av massivt trä med en diameter på 50 mm. Inre handledare i trä kan fås i olika träslag. Kontakta oss om du vill veta mer om vilka träslag vi kan leverera.

Skyddsburar

I miljöer där det vistas barn eller där det finns risk för oönskat tillträde väljer man som tillval en skyddsbur för att förhindra åtkomst till spiraltrappan. Som standard tillverkar vi den som rund kvartsbur som monteras på trappan. Vi levererar också markansluten bur som placeras utanför själva trappkonstruktionen.

Skyddsbur kvartsbur spiraltrappa

KVARTSBUR

Kvartsburen är vår standardbur och monteras direkt på trappans konstruktion och följer spiraltrappan ett kvartsvarv. Kvartsburen består av durkssektioner och en dörrkarm med dörr i gallerdurk. Durkssektionerna monteras direkt på trappans stolpar och dörren är förberedd för komplettering med ASSA låscylinder.

markansluten bur gallerdurk

MARKANSLUTEN SKYDDSBUR

Fristående markansluten bur placeras på fundament utanför själva trappkonstruktionen. Som standard har buren diameter 1300 mm och höjd 3000 mm. Påbyggnadssektioner finns för att komma upp till höjd 4500 mm. Som special kan buren även tillverkas fyrkantig.

Vi använder cookies för att samla in data för att förbättra användarupplevelsen, analysera webbplatsanvändning och marknadsföringsändamål. Integritetspolicy