TERMINOLOGI
Här har vi samlat ord, uttryck och termer för gallerdurk, lättdurk och GRP plastdurk.
- Bärstålsriktning
- Bärstål
- Nedböjning
- Gallerdurksstöd
- Gallerdurkshöjd
- Gallerdurksmått
- Hålmått
- Kantstål
- Maskdimension
- Sparklist
- Spännvidd
- Tvärstål
- Toleranser
- Upplag
- Urtag
BÄRSTÅLSRIKTNING
Bärstålets riktning som löper mellan upplagen. Symbolen på gallerdurksritningar som visar bärstålets riktning mellan upplagen visas på ritningar.
BÄRSTÅL
Ett vertikalt stående plattjärn som löper mellan upplagen. Bärstången är den primära lastbäraren.
NEDBÖJNING
3 mm för galler mindre än 600 mm i tvärstålslängd. 8 mm för över 600 mm i tvärstålslängd. 3 mm för galler mindre än 600 mm i bärstålslängd. 8 mm för över 600 mm i bärstålslängd.
GALLERDURKSSTÖD
Stödlängden (G) där bärstålet ligger på upplaget bör vara lika långt som höjden på bärstålet. Dock minst 25 mm. Avvikelser får i vissa fall förekomma.
GALLERDURKSHÖJD
Höjden på gallerdurken är lika med bärstålets höjd.
GALLERDURKSMÅTT
Det exakta måttet på gallerdurken inkl. kantstål
HÅLMÅTT
Det stumma/faktiska mått på öppningen där gallerdurken ska ligga i.
KANTSTÅL
Stålkant som svetsas fast och ramar in gallerdurksbiten. Finns som plattstål eller t-profil.
MASKDIMENSION
Gallerdurkens maskdimension mellan bärstål och bärstål (A) eller mellan tvärstål och tvärstål (B) Maskvidden mellan bärstål och bärstål (A) (ex. 34 mm) och mellan tvärstål och tvärstål (B) (ex. 76 mm). Avståndet mellan bärstålen anges alltid först. (34x76 mm). En gallerdurksdimension benämns med maskdimensionen samt höjd och tjocklek av bärstålet (som t. ex. är 30 mm hög och 3 mm tjock = 30x3 mm). I beteckningarna skrivs detta som dimensionen 34x76 / 30x3, som i det här fallet är en vanlig dimension för pressvetsad gallerdurk.
SPARKLIST
Ett kantstål som är högre än bärstängerna, med den överskjutande delen över gallret. Används för att öka säkerheten mot t.ex fallolyckor.
SPÄNNVIDD
Det öppna måttet som mäts mellan upplagens innerkanter
TVÄRSTÅL
Ett plattstål eller en tvinnad stålstång som går tvärs mot bärstängerna och förbinder dessa för att stabilisera gallerdurken. Korspunkterna pressas (pressdurk) eller svetsas (pressvetsad durk) samman.
TOLERANSER
INSTALLATIONSTOLERANS
Avståndet mellan intilliggande durkar, och avståndet mellan durkar och upplag. Rekommenderad distans är 5-10 mm mellan durk och ytterkant och 5 mm mellan intilliggand durk. Detta tar vi som tillverkare hänsyn till när vi har en ritning och vi ska leverera durk till en viss yta. Vid beställning av enskilda durksbitar med ett visst bestämt mått så är inte denna tolerans inräknad.
TILLVERKNINGSTOLERANS
Durken har en tillverkningstollerans på +0/-4 mm, dvs den tillåts aldrig bli större.
UPPLAG
Upplag (U) är underkonstruktionen som gallerdurksbitarnas bärstål vilar på. Spännvidd (S) är det öppna måttet som mäts mellan upplagens innerkanter.
URTAG
Ett samlingsbegrepp för alla typer av utskärningar och specialanpassning av gallerdurken.