EN1090 / EN1090 / ISO 9001 / ISO 14001

Rostskydda gallerdurk med olika ytbehandlingar

Varmforzinkning av gallerdurk är en mycket effektiv ytbehandling mot rost.

De flesta miljöer utsätter gallerdurken för någon form av fukt. För att korrosionsskydda konstruktionen kan man välja att varmförzinka stålet, och/eller lackera stålet. Det finns några olika metoder för lackering. Väljer du pulverlackering tillsammans med varmförzinkning, så kallad duplexbehandling, får du ett mycket bra korrosionsskydd.

För att beskriva hur miljön kan påverka installationens livslängd används begreppet korrosivitetsklasser. Klasserna är en indelning i olika omgivningar, baserad på den grad av korrosion som metaller kan förväntas bli utsatta för.

Zink rostskyddar gallerdurk.

Ytbehandlingar

Det finns olika typer av ytbehandlingar, med olika syfte. Mer specifikt kan man säga att ytbehandling är olika metoder att få produkter eller material att uppfylla vissa önskade kriterier, till exempel motverka slitage, korrosion eller att få en estetiskt speciell yta. Den ena behandlingen behöver inte utesluta den andra, utan det finns idag flera kombinationsmöjligheter där varje kombination har unika egenskaper.

Varmförzinkning

Varmförzinkning är en mycket effektiv ytbehandling för att korrosionsskydda stål och har en grå färgton, vilken smälter in i de flesta miljöer på ett naturligt sätt. Metallen doppas i flytande zink som ger en matt yta. Som standard levereras gallerdurken varmförzinkad enligt EN 1461.

Pulverlackering

Fördelarna är många när det kommer till pulverlackering. Det är en slitstark, skyddande och miljövänlig ytbehandlingsmetod. Jämfört med traditionell lackering som innehåller mycket lösningsmedel är pulverlackering mycket mindre miljöförstörande. Metoden kan användas för att lackera många olika typer av material. Som färgyta är pulverlackeringen tålig och klarar både mekaniska påfrestningar och starka kemikalier. Att appliceringen sker på helt torr och elektronisk väg underlättar jämn fördelning av färgpartiklarna och det blir enkelt att komma åt även gömda vinklar. Till skillnad från våtlackering så biter pulverlack runt hörn och rundar av skarpa kanter naturligt. Eftersom själva härdningen av pulverlacken kräver uppvärmning upp till 200 grader så är det viktigt att produkten i fråga tål höga temperaturer.

Pulverlackering är en slitstark och skyddande ytbehandling av gallerdurk

Våtlackering

Den här tekniken använder man om man vill uppnå en speciell "ytfinish" eller att man har ett material som inte tål hög uppvärmningstemperatur. Våtlackering är särskilt intressant för kunder som prioriterar god funktion och estetik. Det kan vara att man eftersträvar en extremt reflekterande yta eller annan speciell textur. Metoden ger en hållbar, jämn och blank finish som kan användas för produkter i olika storlekar och alltifrån metall till trä och plast.

Duplexbehandling

Målning av varmförzinkade ytor s.k. duplexbehandling ökar i omfattning. Det ger mycket gott korrosionsskydd genom att den underliggande zinken hindrar korrosion även om färgskiktet skadas, till exempel vid transport eller montering. Denna dubbelbehandling ger en ytbehandling med låg livslängdskostnad. Metoden är kanske lite dyrare i initialskedet men så blir underhålls- och ersättningskostnader väsentligt lägre.

Gallerdurk i rostfritt stål

Rostfri durk går att anpassa i de flesta varianterna beroende på durktyp.

  • Korrosionsbeständig
  • Lätt att hålla ren
  • Hygienisk
  • Lång hållbarhet

Eurostair erbjuder durk i både rostfritt stål (1.4301) och i syrafast rostfritt stål (1.4404). Vi kan även erbjuda steg i rostfritt stål.

Rostfritt stål är ett kolstål som har legerats med krom. Detta för att stålet ska klara av korrosion på ett bättre sätt. Det rostfria stålet finns med ett flertal olika legeringar som har unika egenskaper och speciella användningsområden. I exempelvis syrafast rostfritt stål innehåller legeringen nickel, som är att föredra i miljöer med kemiska påfrestningar i högre omfattning som till exempel syror. Det finns åtskilliga beteckningar på rostfritt stål där varje beteckning omfattar en specifik blandning av legeringsämnen. Vi på Eurostair hjälper gärna till att välja rätt ståltyp beroende på vilket behov som efterfrågas.

 


 

Kontakta oss för offert och hjälp med projektering

Vi hjälper dig med ditt projekt - gallerdurk, GRP och lättdurk

Vi lämnar snabba svar på offertförfrågningar, hjälper till med projektering och uppritning av gallerdurksplaner och lämnar övrig uppbackning när så önskas.

Fyll i formuläret med dina uppgifter eller kontakta mig direkt:
Michael Hammarstedt
0705-80 78 03
michael.hammarstedt@eurostair.se

När varje steg räknas